Ontdek het intrigerende productieproces achter mijn porseleinparels

Bij het creëren van mijn sieraden geef ik de voorkeur aan porseleinparels, waarbij mijn keuze valt op porseleinklei en kleurpigmenten. Na uitgebreide tests met diverse soorten (vloeibare) porseleinklei, heb ik besloten om papierporselein te gebruiken vanwege de toegevoegde papiervezels die het materiaal flexibeler en makkelijker te bewerken maken dan traditioneel porselein.

Mijn creatief proces begint met het zorgvuldig mengen van papierporselein en een kleurpigment. De juiste verhouding van pigment tot het gewicht bepaalt de intensiteit van de kleur. Bijvoorbeeld, 2% pigment resulteert in lichtblauw, terwijl 6% een diepere, donkerblauwe tint oplevert. Door talloze tests heb ik een verfijnd kleurenpalet ontwikkeld.

De volgende stap in het proces omvat het nauwkeurig uitrollen van de klei en het snijden van de gewenste vorm. Het daaropvolgende droogproces, waarin de parels enkele dagen overtollig vocht verliezen, is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het materiaal.

Het cruciale bisquitbakproces volgt, waarbij de gedroogde parels worden gebakken bij 960°C om het porselein te harden en voor te bereiden op het glazuur.

Voor het glazuren worden oneffenheden verwijderd en scherpe randen afgerond met schuurpapier.  

De parels worden geglazuurd met een transparant glazuur en ondergaan erna een tweede bakronde bij een hogere temperatuur van 1240°C (= glazuurbak). Hier smelt het glazuur en verbindt zich met het porselein, waarna het bij het afkoelen een glanzend stevig glaslaagje rond de parel vormt.

Voor sommige parels komt er nog een extra gouden accent met behulp van goudluster, een proces dat ik in detail bespreek ik in een volgende blogpost.

Neem een kijkje in mijn webshop om de vele resultaten te zien.

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.